Інтернет без світла

З 10 жовтня 2022 року продовжуються масові обстріли українських міст. Через пошкодження електромереж багато осель та бізнесу лишаються без електричної енергії. Відтак багато людей залишаються без світла, інтернету та зв’язку, а це вкрай важлива складова життя.

Ми намагаємось зробити все можливе, щоб жителі міст та сіл Хмельницької області, при відсутності електроживлення, залишались на зв’язку як найдовше.

Ми надаємо доступ до мережі інтернет в містах та селах Шепетівського району.

У приватному секторі міста та багатоповерхових будинках, абоненти яких включені оптичним волокном у помешкання – забезпечити безперебійність легше. Для того, щоб мати можливість користуватись інтернетом, достатньо підключити свій роутер та оптичне обладнання до безперебійного живлення. Для цього можуть підійти: генератор, джерело безперебійного живлення (UPS), павербанк, інвертор або навіть звичайний акумулятор на 12В.

У сільській місцевості центральний вузол також має акумулятону батарею, яка, при повному заряді, може забезпечити зв’язок інколи до 24год. Але після відсутності живлення в мережі – акумулятор потрібно зарядити або від електромережі або від генератора протягом 10-20 годин, що буває деколи неможливим.

У кожному багатоквартирному будинку є вузол зв’язку (комутатор). Це стосується абонентів, які підключені кабелем в маршрутизатор. В деяких будинках (поки що їх небагато) вузол вже забезпечений акумуляторами, і там абоненти можуть користуватись інтернетом, якщо заживлять свій роутер. В решті будинків намагаємось провести модернізацію, але зараз це зробити дуже складно. Не все обладнання має можливість підключення до акумулятору, а також через попит до даних батарей – наявність у постачальників відсутня або обмежена.

Таким чином, ми не можемо на всі 100% гарантувати резервне живлення на комутаторах і вузлах всієї мережі в умовах жорстких графіків відключень електроенергії. Мережа Вайнет активно працює над пошуком ефективних технологічних рішень, які допоможуть абонентам залишатися на зв’язку під час планових чи аварійних відключень електроенергії. Останнім часом проведено багато робіт по встановленню резервного живлення. Змонтовано додаткове обладнання на технічних майданчиках. Змінено схеми підключення будинків. Також закуплена велика кількість генераторів на центральні вузли мережі. Назначено черговий персонал для контролю критичних вузлів.

Незважаючи на всі складнощі, ми активно працюємо над покращенням ситуації з безперебійним доступом до мережі інтернет. Світла немає, нормального зв’язку теж, але ми все подолаємо. Тримаємося, віримо у ППО та ЗСУ, і рухаємось лише вперед.

❗️Зверніть увагу, що ненадання послуг пов’язане зі зникненням електроенергії внаслідок актів агресії з боку російської федерації. Тому це є форс-мажорною обставиною, що засвідчено у листі Торгово-промислової палати України від 28.02.2022 №2024/02.0-7.1.

Дякуємо за розуміння. Залишайтеся з нами!

Прокрутити вгору